top of page
  • Writer's pictureKristina Jelic

Kad bi moja beba progovorila...

Updated: Sep 4, 2023

Neovisno o tome da li su rođeni u terminu ili prijevremeno, bebe se doimaju još premaleno da bi...išta zapravo, no istina je da svaka beba ima itekako što za reći svojim friškim roditeljima.


  1. Ja sam jedinstvena osoba (iako možda još ni nemam ime).

Trenutno imam mnogo limita i doimam se bespomoćno, no vrlo brzo ćete shvatiti da imam svoje ja. Oblikuje me temperament, nešto naslijeđeno od vas, a mnogo toga ću tek naučiti o sebi, vama i svijetu oko sebe. Možda već sad slutite s kim imate posla? Možda već drugima govorite da sam "mirna beba" ili "zahtjevna"? No zasad pokušajte se suzdržati od tumačenja, već me samo promatrajte, s poštovanjem i povjerenjem, smireno i nježno. To najviše trebam.


2. Vi ste moje sigurno gnijezdo.

U prvim tjednima, mjesecima, čak i godinama, uz vas se osjećam najsigurnije, kada ste mi fizički blizu, kada me držite, pričate mi smirenim tonom, gledate me u oči. To je ljubav, a ljubavi nikada ne može biti previše.


3. Super je ovaj veliki novi svijet, ali...

Nakon toliko mjeseci u majčinom trbuhu, nekada se lako umorim. Naprosto je oko mene toliko toga što istovremeno doživljavam - dosta svjetla i nove boje, različiti zvukovi, podloge i položaji u kojima se nađem, teksture koje dotičem, mirisi i okusi... Tranzicije su mi katkada jako brze i iznenade me. Stvarno se čovjek u mojim godinama svime time lako predozira i naprosto treba malo odmora i mirnog ambijenta. Stoga, dragi mama, tata, baka, deda - odmorite i vi, ne morate stalno mahati nečime preda mnom ili mi govoriti, pjevati ili skakutati sa mnom. Iskusimo skupa svoj zen.


4. Upijam sve vaše signale.

Samo zato što još ne govorim, ne znači da ne razumijem neke stvari. Istina je, intenzivno učim i trudim se jako dešifrirati vaš jezik. Volim dok mi govorite što će se događati npr. "idemo promijeniti pelenu" ili "sad je vrijeme za kupanje". Često neću razumjeti ono što iz vaših usta izlazi, ali ću iz vašeg tona glasa, načina kako me držite (opušteno, čvrsto, lagano ili brzo me njišući) moći shvatiti jesam li u sigurnim rukama.


5. Upijajte i vi moje signale.

Znam, znam, ne dolazim s instrukcijama, ali čim me malo upoznate - vidjet ćete kako me možete "pročitati". Moji pokreti tijela, ton glasa i izrazi lica - odat će vam kako se osjećam. A ako niste sigurni, uvijek možete pričekati nakratko prije nego mi ponudite redom sve iz vašeg repertoara.


6. Jel tko treba stručnjaka za igru?

Tu sam! Samo me promatrajte s povjerenjem i priključite mi se. Dajte mi da na tom polju vodim glavnu riječ. Nigdje nužno ne moramo stići. Ponudite mi što više novih stvari, koje ne moraju uopće biti (skupe) igračke. Meni je sada sve zanimljivo. Samo, naravno, vi pazite da sam u sigurnoj okolini, a dalje ja preuzimam vodstvo. Nemojte mi odmah sve pokazati. Volim samostalno otkrivati kako nešto zvecka, je li tvrdo ili mekano, jel odskakuje, kako miriši... i naravno - kakvo je u ustima. :)


7. Dok ste vi dobro, i ja sam dobro.

Ovo će vrijediti i kada porastem. Naprosto upijam emocionalnu energiju oko sebe, svim svojim senzorima detektiram kako ste. Koliko god ste sada usmjereni na to da meni pružite sve, kada se brinete o sebi - brinete se i o meni. Zato ne očekujem da sve bude idealno, pa slobodno smanjite očekivanja i vodite računa o sebi. Prihvatite pomoć, ja volim biti u okruženju drugih ljudi koji me vole, dok god su svi opušteni i odmorni.



87 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page