top of page
  • Writer's pictureKristina Jelic

Bi li Juju današnjice uopće šetao Nilom?

Updated: Sep 23, 2021

Mnogi od nas su odrasli uz dječju pjesmicu u kojoj su glavni likovi maleni Juju i njegovi roditelji - mama Kukunka i tata Taranta. I krokodil. Sporedni lik. Ili ipak ne?


To je jedna jednostavna pjesma o snazi roditeljske ljubavi. Nil je tu scenografija - duboka rijeka, uzbudljivo, privlačno, pomalo mistično mjesto, no u kojem vreba opasnost - velik krokodil. On predstavlja realnu prijetnju. No da li je zato i cijeli Nil opasno mjesto?


Danas bismo možda drugačije pjevali pjesmicu jer odgajamo djecu u jednom novom ozračju. Kada, posve slučajno, pri susretu grupe roditelja malo porazgovaramo o ovoj pjesmici, vrlo brzo čujem propitivanja poput :

"Kako je Juju uopće dospio krokodilu u ralje? Gdje su za to vrijeme bili njegovi roditelji? U kojem smjeru su gledali? Kako to da se dijete udaljilo od njih? Zašto im ne daje ruku? Je li moguće da nisu znali da u Nilu plivaju krokodili?..."

U globalu - najveće pitanje koje se postavlja je -

Zašto ga nisu zaštitili?

Neki dođu i do zaključka da rijeka uopće nije mjesto gdje bi dijete trebalo šetati. Razumljivo. Jer potreba da zaštitimo vlastitu djecu od svega lošeg što na njih vreba je posve prirodan roditeljski poriv.


No ono što je pravi izazov za svakog roditelja nije toliko pitanje na koji način zaštititi dijete (lakše domišljamo metode prevencije problema ili rješenja jednom kada je problem već pred nama) već prihvatiti da će uvijek vrebati neki krokodili. I nažalost neće biti moguće nahraniti ih sve pečenim volovima. Nećemo uvijek mi biti uz dijete kada susretne krokodila. Dakle, nije rješenje zatvoriti Jujua u četiri zida ili ga uskratiti za iskustvo koračanja obalama Nila, kako bismo prevenirali problem. Umijeće je naučiti ga uživati na obali rijeke istovremeno čuvajući se, a možda i sprijateljiti se s krokodilom. :)


Svrha roditeljstva je pripremiti dijete na samostalno snalaženje u ovom svijetu, imajući razvijenu svijest o prijetnjama koje egzistiraju, ali pritom ne usađujući stav kako je Svijet u globalu opasno mjesto. Ne želimo da se boje iskoračiti u Svijet, već da mogu - koračajući sa zdravom dozom opreza - iskusiti ga u punini.



190 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page