top of page
  • Writer's pictureKristina Jelic

I moje dijete upada u tantrume

Updated: Dec 12, 2023

Mislite da je Vaše dijete nedavno imalo temper tantrum ili ste zabrinuti zbog njegovih čestih emocionalnih izljeva? Niste sami. Kod nas nisu česti, ali baš prije koji dan smo i mi iskusili jedan jači, tako da - mogu vas u potpunosti razumjeti.

U tekstu koji slijedi nastojat ću objasniti glavne okosnice kako bismo definirali i razumjeli što stoji u podlozi tantruma. U sljedećem tekstu ću objasniti o čemu ja vodim računa kad je tantrum u pitanju i kako pristupam kada se s istima suočimo, kako biste i vi mogli što bolje podržati svog mališana.


I zašto pored svega slika lifta? Samo čitajte... :)


Tantrum u liftu - čest povod za izljev emocija
Povodi za tantrum kod djece


Što je tantrum?

Tantrum je emocionalna reakcija djeteta koja uključuje iznenadni izljev bijesa ili frustracije. Djeca obično u tantrumu vrište, bacaju se na pod, bijesno plaču ili udaraju ili bacaju predmete. Temper tantrum je drugi izraz koji se također koristi za opisivanje ovih situacija.

Tantrumi su često rezultat emocionalnih potresa odnosno preplavljenosti živčanog sustava snažnom emocijom. Dodatno, djetetu može biti teško izraziti svoje potrebe ili frustraciju riječima, pa će neki psiholozi čak reći kako dijete koristi ovu eksplozivnu metodu kako bi privuklo pažnju ili dobilo ono što želi. Moj je stav da dijete te dobi ne može biti toliko proračunato, već da automatski koristi jedinu dostupnu strategiju koju ima, te ga je potrebno podučiti boljim načinima. Još jedna tema koju želim spomenuti je da možemo tantrum razlikovati od tzv. emocionalnog izljeva (nemamo inačicu engleskog izraza meltdown), o čemu ću opširnije pisati.



Kako razlučiti tantrum od emocionalnog izljeva (engl. meltdown)?

Živčani sustav u tantrumu i učestalost tantruma

Povezanost tantruma i visoke emocionalne osjetljivosti te spektra autizma



166 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page