top of page

Dijete u emociji, roditelj u problemu?

NOVO! Prvi dio online tečaja

u edukativnom ciklusu za roditelje

TEMELJI zdravog emocionalnog razvoja -

kada čekamo, a kada djelujemo?

Ovo nije još jedan u nizu odgojnih tečajeva za roditelje, već prilika za dubljim razumijevanjem i razlikovanjem glavnih "točki spoticanja" kad su emocije naših malenih u pitanju.

 

Kada je djetetova sramežljivost/anksioznost/agresivnost iskaz emocionalne nezrelosti, a kada naznaka emocionalne blokade, odnosno značajnijeg odstupanja?

 

Vodim vas ja, Kristina Jelić, klinička psihologinja, cilj mi je pružiti minimalnu osnovu za razumijevanje emocionalnog razvoja te dati uvid u ključnu komponentu emocionalnog razvoja koju imamo odgovornost štititi.

MAR -107_edited.jpg

"Trenuci djetetovih intenzivnih emocija

kao i ponekad upravo odsutstvo istih -

daju uvid u djetetov unutarnji svijet."

Već cijelo desetljeće radim s roditeljima i obiteljima, često pomažući im da svoje slabosti pretvore u snage. Sada želim raditi na prevenciji emocionalnih teškoća podučavajući roditelje osnovama razumijevanja emocija djeteta, kako bismo zajedno gradili temelje emocionalno zdravijih generacija. ​

 

Ovo su temelji, cilj mi je pružiti Vam prijevod što se događa unutar Vašeg djeteta, dati smjernice kada je djetetova reakcija posljedica nezrelosti i potrebno je strpljivo čekati da nadođe, a kada zahtijeva Vašu punu pažnju i pomoć djetetu da taj mehanizam nadiđe.  

 

Oni moji klijenti koji su to uspjeli naučiti, daleko lakše i brže nadilaze izazove u razvoju, šalju signale sigurnosti te zadržavaju međusobnu povezanost u odnosu s djetetom.

Zajedno otpetljavamo nedoumice

Smiling Child

1

EMOCIONALNA NEZRELOST

Neka dječja ponašanja su izazovna, nisu u skladu s kronološkom dobi djeteta, no ipak ne ukazuju na problem, već spadaju pod kategoriju nezrelosti samog živčanog sustava. Prepoznajući ta ponašanja adekvatnije ćemo prilagoditi zahtjeve nas samih i okoline prema djetetu, te razvijati nužno strpljenje i povjerenje u zdravi razvoj.

2

EMOCIONALNI ZASTOJ

Istražujemo svijet emocija djeteta i učimo kako dešifrirati poruke iza djetetovih reakcija koje ukazuju na emocionalne izazove, odnosno kako prepoznati kada je dijete blokirano, privremeno zapelo u emociji. Steknite uvide koji će vam pomoći razlikovati emocionalnu nezrelost vašeg djeteta od emotivnog zastoja, kako biste mu mogli adekvatno pomoći.

3

ODSTUPANJE U EMOCIONALNOM RAZVOJU

Najsloženiji oblik je odstupanje u emocionalnom razvoju, bilo da govorimo o razvoju agresivnih ponašanja, jačanju anksioznosti ili dijagnozama razvojnih poremećaja, važno je ne svrstati ih u kategoriju niti nezrelosti niti zastoja (po principu "izrasti će"), već adekvatno ih prepoznati kako bi se što ranije krenulo sa intervencijom koje uključuju podršku stručnjaka.

Roditelj ste djeteta do 8. godine?

Tražite bolji balans...

jer imate dojam kao da ste između dva ekstrema, žonglirate između beskrajnih objašnjavanja, ponuđenih alternativa - i metoda koje ne želite primjenjivati jer kasnije požalite (vičete, prijetite kaznama, uvjetujete...) ili se zatvorite u sebe jer ne znate kako postupiti?  A nekad osjetite kao da je sve prolaznog karaktera i trebalo bi naprosto "pustiti" da nadođe?

Vaše dijete mijenja ponašanje u različitim okruženjima

Imate dojam da se sve pokreće jedino u vašoj prisutnosti, kada i stiskanje gumba za lift postaje izazov? Dok Vam svi drugi govore da nemaju problema s Vašim djetetom, mislite da je izvor problema sigurno u Vama?

Zbunjeni ste kako postupiti

...jer Vam je možda i psiholog rekao da imate zahtjevno/senzibilno/teško odgojivo dijete, bojite se u kojem smjeru će se to razviti i ne znate kako razlikovati što je "dječje", a što problem koji treba rješavati?

Online edukacija 

Trajanje 90 minuta video materijala, podijeljeno u kraće lekcije •

Investicija: 29 eura

Online meeting

Udobnost vlastitog doma

Online edukacija podijeljena je u kraće "lako konzumirajuće" module kako biste ih uklopili u svakodnevicu - bilo da ćete ih odgledati odjednom i vraćati se na pojedine dijelove, ili ćete ju dio po dio slušati dok vozite ili ste uz svoje malene dok se igraju, spavaju, kupaju i sl.

Notes

Vrijeme za vlastiti osvrt

Uz edukativni dio, popratni materijali će pružiti prostor za fakultativni dodatni rad i promišljanje, možda ćete si htjeti stvorili mirno okruženje za vođenje bilješki, zapisivanje dodatnih pitanja i sl.

Virtual Team Meeting

Podrška zajednice

Neke stvari želite sami, a ponekad ne. Ima nešto prelijepo u tome kada se ljudi sastanu, makar i virtualno, ali kada posvete vrijeme i bivanje u istom, zaista se promjene još dublje pokreću.

 

Ukoliko budete željeli imat ćete priliku postati dijelom veće zajednice, JUJU kruga brižnih roditelja, dijeliti iskustva i dobiti podršku koja može trajati i izvan radionice.

Sandra K., mama četverogodišnjem dječaku

“Rečeno mi je bilo ranije da je moje dijete teže odgojivo, i nikakvi savjeti nisu funkcionirali. Sada ipak ima smisla s prepoznavanjem kada dijete emocionalno zapne, a trebala mi je ta dodatna dimenzija da razumijem njegove reakcije. Nije sve niti dijagnoza, ali ne trebamo ni zatvarati oči i čekati da prođe. Ne mogu ni zamisliti u što bi izrastao da smo i dalje radili po istom."
Dječji psiholog Kristina Jelić.jpeg

Pridružite mi se...

Zahvaljujem na povjerenju. Povratno ću Vas kontaktirati s uputama o daljnjim koracima.

Hvala na prijavi

bottom of page